Vés al contingut
Imatge
don't stop, GO!
Mòduls
left
Texte

Què significa aquesta crisi per a nosaltres: aturada, revisió i activació

 

28.04.2020
Text: Agnès Simon Udina
Il·lustració: Martí Ferré Carreras

 

Com en tot procés de xoc, de crisi, de sorpresa davant un fet que no esperaves, que no estava planificat i que no encaixa amb el teu present i les teves idees de futur, hem passat per moments de tot, que després explicarem més extensament. Però també és cert que, afortunadament, s’han donat altres processos en paral·lel que han equilibrat la balança d’aquests dies i que, si els haguéssim d’anomenar d’alguna manera, seria com a surrealistes. 

Ens agrada prendre’ns el conflicte com quelcom que no és dolent en si mateix i que, fins i tot pot tenir efectes positius i minimitzar els negatius. Si més no, pensem que ens obre portes a noves oportunitats que, si tot seguís igual, no sorgirien.

De fet, per a resoldre un conflicte o quan esclata un problema, sabem que hem de passar per diferents fases que ens ajudaran a crear oportunitats a partir de les dificultats, i a fer tot el procés emocional necessari - que requereix temps - per poder-hi fer front. Saber que passem per aquest procés ens ha ajudat a fer-hi front, sobretot durant les primeres etapes, que potser són les més complicades, ja que no en tens el control.

La primera fase emocional per la qual hem passat, ha estat la de negar la realitat amb una paràlisi com a mecanisme de defensa davant la por que hem experimentat. La por ens venia per la pèrdua de seguretat i això ens ha portat a treure l’instint de supervivència. En aquest moment, ens ha aparegut incertesa i dificultat per poder prendre decisions ràpides i, fins i tot, hem experimentat angoixa i confusió en moments irracionals, en què la ment s’ha disparat més enllà de la situació real. 

Com que en alguns moments ens ha costat controlar les emocions i la ment, hem buscat eines que ens han ajudat a fer un treball intern i canviar el punt de mira i, així, sortir d’aquest estat emocional. Amb aquesta calma i també certa distància, hem pogut anar identificant el problema, ja que si no el reconeixem, no el podem tractar ni descriure’l i, per tant, tampoc podem analitzar les dades. Un cop hem aconseguit fer aquest procés, hem pogut intercanviar idees i definir la situació o el problema. El pas previ a tot aquest procés seria la incubació però, en el cas que ens afecta - i en moltes situacions de crisi -, no el vam poder tenir en compte.

L’etapa següent ha consistit en analitzar-ne les causes i les forces, tot eliminant-ne els efectes que en deriven. Com? posant l’atenció a prendre decisions amb practicitat i intentar fer-ho de manera empírica per poder triar les més adequades, i també passant pels processos de negociació que han estat necessaris. En alguns moments, ens ha aparegut l’esgotament - com una etapa d’estancament de molts processos - però, com la resta de fases, aquesta també l’hem superada i hem pogut passar a l'acció, detallant-ne les passes, convençuts, segurs i tranquils amb les decisions preses. 

I és aquí on som: el llançament del web ha estat exemple d’un procés de crisi en què volíem trobar la manera de difondre tot el que havíem treballat durant dos anys. Un cop hem estat capaços de veure’n la viabilitat, hem seguit el procés i ens hem posat a treballar de valent per fer possible un dels nostres projectes interns de comunicació més potents. Com a fill nostre, n’estem molt contents i orgullosos, i a vosaltres? Us ha agradat?

Ens agrada recordar, en aquests moments que vivim i en tots els processos descrits, que tot ésser viu té el seu sistema d’autoregulació - si no se l’emmudeix, és clar! - i que, per tant, Bildi té el seu i nosaltres hem de vetllar perquè el pugui fer créixer en tot el potencial que té. Bildi, d’una banda, i nosaltres, de l’altra, així com amb qualsevol altra persona, projecte o element que estigui interaccionant amb nosaltres. L’autoregulació és molt potent i aplicable a tots els àmbits i camps. A nosaltres ens encanta i la intentem practicar en tot allò que és al nostre abast; fins i tot aquesta crisi que estem vivint. I la intentem encarar amb tots els reptes que comporta!

 

Color
#ffffff
Imatge arrossegable
Inactiu
Ordre
0
Subtítol
28.04.2020
Agnès Simon Udina