

Procés a cooperativa, el nostre pas cap un món més sostenible
10.11.2020
Text: Agnès Simon Udina
Il·lustració: Martí Ferré Carreras
Contents podem dir que ja som cooperativa! Després de setze anys com a societat mercantil, Bildi hem fet el pas, no només filosòfic, sinó també en l’àmbit jurídic. De fet, podríem dir que des de sempre, l’esperit cooperativista i els ideals de l’economia social, no només els hem compartit sinó que formen part del nostre ADN i els hem practicat.
Mentre escric aquestes línies recordo en una xerrada al Blanc Festival, que ens van preguntar si teníem una comuna... era un moment en què estàvem vivint en una masia i compartint espai amb l’estudi; érem set dissenyadores a un espai i entorn que era molt més que un estudi de disseny estàndard, més que una empresa típica. De fet, ara que recordo la nostra trajectòria, crec que sempre hem sigut així, vaja, que som així.
Sempre hem compartit alguns dels valors comuns a les cooperatives com: l’autoajuda, l’auto-responsabilitat, la democràcia, la igualtat, l’equitat i, la solidaritat. També són compartits altres valors com l’honestedat, la transparència, la responsabilitat i la vocació de transformació i responsabilitat social del disseny. Tots aquests i d’altres, els posem en pràctica a través de diferents principis cooperatius com: l’adhesió voluntària i oberta; la gestió democràtica per part de les sòcies; la participació econòmica de les sòcies; l’autonomia i la independència; l’educació, la formació i la informació; la cooperació entre cooperatives; l’interès per la comunitat.
Del món cooperatiu n'estem molt agraïts també: de la rebuda, l’ajuda i l’assessorament que es comparteix amb tanta facilitat. És un fluir molt còmode i agradable, que sents que va i ve i que es realitza teixint noves relacions, propostes i, fins i tot projectes. És un donar i rebre equitatiu, fàcil i honest.
Per part nostra, tenim l’oportunitat de poder aportar nosaltres també al món cooperatiu: visibilitzant el valor del disseny i la comunicació de manera natural. Massa sovint el món cooperatiu té un rebuig cap al món del disseny perquè l’associa a certes èlits i poders econòmics que estan oposats amb els valors de l’economia social. Ara, el món cooperativista ha d’interioritzar que una imatge o disseny a l’alçada del projecte, ajuda a poder explicar millor qui és, què fa, perquè ho fa i posar-lo en valor davant dels ulls del món.
Un altre món és possible el volem dissenyar plegades… Amb energia i esperança utilitzem la nostra eina, que és el disseny, amb finalitats socials i responsables, mirant pel creixement de totes i la millora del territori i la societat.
Aquesta és la nostra mirada que compartim i volem compartir amb vosaltres, amb el món.
Agnès Simon


