Vés al contingut
Gràfica empeltada a la Biennale di Venezia
 • Comissaris
  Josep Torrents i Alegre
  Jordi Ribas
  Guillem Carabí
 • Direcció creativa
  Martí Ferré
  Agnès Simon
 • Disseny
  Martí Ferré
  Agnès Simon
  Raul González
 • Artesania
  Mireia Sala
  Joan Marc Blanch
  Martí Ferré
  Agnès Simon

 

Detall de la façana de la Casa Bofarull (Els Pallaresos)
right
Texte

Empeltar transmet la idea d’un nou organisme que combina la fortalesa dels seus components originals, siguin nous com antics, i que és més vigorós que qualsevol d’ells per si sols: una idea de renovacio i creixement

 

Context
Catalunya participava a la 14a Mostra Internazionale di Architettura - Biennale di Venezia presentant l’obra de 16 arquitectes catalans que comparteixen una actitud similar. Aquesta actitud es basa en un diàleg profund entre allò nou i allò pre-existent, creant projectes arquitectònics que fusionen materials nous amb d’altres ja existents, de la mateixa manera que s’empelten els arbres.

El punt de partida de “Grafting Architecture” és la restauració de la Casa Bofarull (Els Pallaresos, 1913-1933), una de les obres principals de Josep Maria Jujol (1879-1949), on l’arquitecte insereix una capa nova sobre una ja existent. Això crea una fusió de recursos i materials que, al llarg dels diferents periodes i les diferents maneres de viure, s’estratifiquen i sobreposen, de manera que al final esdevé impossible diferenciar les parts del Tot.

Color
#ffffff
Imatge arrossegable
Inactiu
Materials
left
Texte

Repte
Igual que Jujol a la Casa Bofarull, Gironès a l’Espai Transmissor de Seró, Pinós i Miralles a l’institut La Llauna de Badalona o RCR a l’espai públic La Lira de Ripoll, nosaltres, com a dissenyadors gràfics, voliem empeltar Venècia d’un codi visual que s’integrés a la ciutat, evitant l’estricta regulació que hi ha per aquest tipus d’intervencions a Venècia: això vol dir que, per a evitar la polució visual, les intervencions a l’espai públic han d’integrar-se al paisatge urbà, en altres paraules: han d’empeltar-se a la ciutat

Assolir aquest repte ho vam fer formulant quatre principis que defineixen un codi visual singular i escalable a les diferents tipologies d’aplicacions.

Materials i color
Si Jujol, Gironès, Pinós, etc treballen amb materials de construcció com ferro, malles electrosoldades, rajoles, panells de fusta, etc, nosaltres també. 

Si els colors principals de Jujol eren el groc i el blau, nosaltres també utilitzariem aquests colors. 

Tipografia i recursos
Si vivim en un món digital, nosaltres utilitzem l’estructura de la malla com a base per a crear una tipografia base al pixel per composar els textos. 

Si els arquitectes eren experts artesans, nosaltres també ho haviem de ser; així, vam pendre de referència l’artesania provinent de la cistelleria i el punt de creu.

Color
#ffffff
Imatge arrossegable
Inactiu
50
50
work in progress
25
50
work in progress
25
50
work in progress
25
50
work in progress
25
50
work in progress
50
50
work in progress
working hard
right
Texte

Treballar amb les nostres mans superfícies dures, de grans dimensions i amb maquinària a la que no estem acostumats, ens va fer recordar que hi ha vida més enllà de la pantalla i el món digital.

 

Durant dos mesos, des d’una nau a Sant Joan de Mediona i, durant una setmana a Venècia, ens vam dedicar a brodar, tallar, termosoldar fleixos, clavar claus i combinar materials per tal de crear tots els materials.

Color
#ffffff
Imatge arrossegable
Inactiu
detalls totem
left
Texte

El resultat són una sèrie d’intervencions i d'elements, empeltats entre sí, distribuïts per Venècia, alguns indicant el camí cap a l’exposició i d’altres empeltant-se en el propi edifici.

Quins objectius resol aquest sistema visual?

#1
Integrar/empeltar el grafisme a l’espai arquitectònic

#2
Generar intervencions gràfiques que van més enllà de la senyalització, esdevenint, també, comunicació

#3
El pavelló, l’itinerari, el contingut i el grafisme son un continuum inseparable

Color
#ffffff
Imatge arrossegable
Actiu
50
50
totem 1
50
100
totem 2
25
50
25
50